Van woeste gronden tot onderduikershol

EXLOO

De nieuwe Spitwa(a)rk, het tijdschrift van de historische vereniging Carspel Oderen is uit. 

Ook deze keer zijn weer diverse artikelen te lezen. Enkele voorbeelden. Geert van Rossum Hzn. schreef over het verdwijnen van de woeste gronden en over de staatbossen rondom Exloo. Marchinus Elting vertelt over de krabsporen in de muren van de Odoorner kerk en andere bijzonder zaken. Een artikel over een schuilplaats in het Ten Have-bos tussen Exloo en Valthe komt van de hand van Pim Mensingh. Geloof en fatsoen speelde in de vroegere Drentse samenleving een grote rol. Dat niet alle dominees zich daar aan hielden, verhaalt Henk Luning. Gerben Dijkstra en Henk Vos vertellen over vijf jongemannen uit ons kerspel, die in het begin van de negentiende eeuw in het Franse leger moesten dienen. Ook wordt een foto getoond van het personeel van bouwbedrijf Gebroeders Hidde & Marten de Bruin uit Valthermond.  

Auteur

Cindy Houwen